Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając z serwisu zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptujesz Polityki, prosimy nie korzystaj z naszej witryny.
Uprawa melona.

MELON (Cucumis me/o,) — jednoroczna roślina warzywna z rodziny dyniowatych (Cucurbi-taceae). Uprawa melonów nie ma u nas gospodarczego znaczenia. Uprawiane są w ogrodach przydomowych i na działkach oraz w większych gospodarstwach w celu wyzyskania miejsca w inspektach po uprawie rozsad.

Uprawa.

W naszym klimacie najpewniejsza jest uprawa pod szkłem ze względu na wymagania co do środowiska, melon bowiem pochodzi z ciepłej strefy klimatycznej. Optymalna temperatura wzrostu wynosi +26°, minimalna +14°; nasiona kiełkują dopiero w temperaturze +15°. Melon wymaga również dużo światła; zapotrzebowanie wody jest duże tylko w początkowym okresie wzrostu, potem odpowiada mu środowisko suchsze i dopiero w czasie wykształcania się owoców zapotrzebowanie wody zwiększa się znowu. Silne wahania temperatury są powodem zrzucania zawiązków i gnicia szyjki korzeniowej. Melony uprawiane pod szkłem należy wietrzyć ostrożnie i tylko w wypadku nadmiernej wilgotności powietrza, a nawet lepiej przesuszyć je nieco przez zwiększenie temperatury.

Do produkcji rozsady stosuje się ziemię przepuszczalną, np. mieszankę z 1/3 części ziemi spod starych inspektów, 1/3 części ziemi liściowej i 1/3 części piasku, albo bierze się połowę ziemi darniowej i połowę torfu ogrodniczego z ziemią gnojową. Gleba w skrzyniach wędrownych i w gruncie otwartym nie może być ciężka ani zimna, lecz przepuszczalna, ciepła i próchniczna, o odczynie obojętnym i głębokiej uprawie. Wymagania pokarmowe są podobne do wymagań ogórków. Melony uprawia się zwykle w pierwszym roku po oborniku (dobrze przegniłym) zastosowanym w jesieni w ilości 300—400 q/ha. Nawozy mineralne (w przeliczeniu na składniki czyste) wynoszą ha hektar: 40—60 kg azotu (w postaci 3—4 q saletrzaku), 55—70 kg kwasu fosforowego (czyli 3—4 q superfosfatu), 120—160 kg tlenku potasu (czyli 3—4 q 40%-owej soli potasowej). Połowę nawozów azotowych można dać po-głównie. Melon uprawia się zwykle z rozsady ze względu na długi okres wegetacji (l 10—130 dni).

Na rozsadę wysiewa się nasiona w drugiej połowie kwietnia do doniczek, które ustawia się w inspekcie. Przygotowanie rozsady trwa 30—35 dni. Po wykształceniu kilku liści przycina się rośliny nad drugim liściem, aby wykształciły 2 boczne pędy. W uprawie gruntowej melony wysadza się w pole w drugiej połowie maja w rzędy co 100 cm i w rzędzie co 50—70 cm, uprawiając je „na płask" lub na południowej stronie wałów. Mię-dzyrzędzia spulchnia się płytko, pod owoce zaś podkłada się kawałki szkła lub deseczki chroniące przed zetknięciem z wilgotną ziemią. W uprawie pod szkłem melony wysadza się do skrzyń inspektowych opróżnionych po wysadzonych w pole rozsadach warzyw lub też uprawia się w inspektach zimnych albo w skrzyniach wędrownych po 2 rośliny w l oknie.

Odmiany: 1) gruntowe: Gruntowy z Mor — owoc owalny, żebrowany, siatkowany, zielony, o miąższu pomarańczowym; Dębówką Puławska — owoc bez żeber, owalny, gładki (bez siatki), o miąższu zielonym; 2) inspektowe: Kantalup Preskot Paryski — owoc kulisty, spłaszczony, głęboko żebrowany i guzowaty, o miąższu pomarańczowym; Kań tal up Karmelicki — owoc kulisty, czasem lekko spłaszczony, żebrowany, bez siatki, o miąższu ciemnopomarańczowym; Berliński Siatkowy — owoc duży, przeważnie kulisty, bez żeber, silnie siatkowany, o miąższu pomarańczowym. Z jednej rośliny pod szkłem uzyskuje się od 2 do 3 owoców. Plon z l ara w uprawie gruntowej wynosi około 100 kg. Rozsadę melonów można szczepić na dyni, dzięki czemu uzyskuje się większą odporność roślin na choroby oraz większe i wcześniejsze plony. Materiał siewny: nasiona różnych typów melona mało się różnią między sobą, są nieco większe od nasion ogórka i silniej zaokrąglone; kształt mają jajowaty, owalny, lancetowaty, barwę — żółtą, kremową, białą. Ciężar 1000 nasion wynosi 33,3—50 g.
Szkodniki: mątwik ogórkowy, *przędzicrek chmielowiec, krocionóg krwawoplamy, węzłowiec ogrodowy, *wciornastek tytoniowiec, *mszyca brzoskwiniowo-ziemniaczana, mszyca ogórkowa, mączlik szklarniowy.

 
 
Biżuteria z kwiatami
Biżuteria z kwiatami

Online

Naszą witrynę przegląda teraz 23 gości