Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając z serwisu zgadzasz się na wykorzystanie plików cookies zgodnie z Polityką cookies. Jeżeli nie akceptujesz Polityki, prosimy nie korzystaj z naszej witryny.
Uprawa kalafiora.

KALAFIOR  -jednoroczna roślina warzywna z rodziny krzyżowych (Cruciferae); częścią jadalną są nierozwinięte pąki kwiatowe i ich szypułki, formujące tzw. różę, zawierającą dużo witaminy C; wartość kaloryczna jest taka sama jak kapusty.

 Uprawa. Młode rośliny pozostając dłuższy czas w niskiej temperaturze tworzą pewien procent pośpiechów; dorosłe jośliny wytrzymują przymrozki do —2°, lecz przemrożone róże żółkną i czernieją. Kalafior jest rośliną dnia długiego i dlatego szybko tworzące się latem róże są nieraz zbyt małe; najładniejsze są róże z uprawy jesiennej, gdy dzień jest krótszy. Rozsada jest wrażliwa na brak światła, lecz dorosłe rośliny znoszą lekkie zacienienie. Aby zapobiec żółknięciu, róże chroni się przed promieniami słońca przez zacienianie ich liśćmi (załamywanie, związywanie). Wymaga gleby w starej kulturze, o dużej zawartości próchnicy, dostatecznie wilgotnej, przepuszczalnej, o odczynie obojętnym i zasobnej w składniki pokarmowe. Uprawia się w pierwszym roku po oborniku zastosowanym w jesieni (400—600 q/ha). Nawożenie mineralne podobne do nawożenia kapusty i wynosi na ha: 3—4 q superfbsfatu, 3—5 q 40-procentowej soli potasowej oraz 2—4 q saletrzaku w 3 dawkach: 1/3 przed sadzeniem, a resztę w 2 dawkach (po przyjęciu się roślin w polu) co 2—3 tygodnie. Jeśli daje się saletrę, dzieli się ją na 3 części, stosując pierwszą część po przyjęciu się roślin, a resztę w 2 dawkach w odstępach 2-tygodnio-wych. Kalafior uprawia się wyłącznie z rozsady.

Rozróżnia się uprawę wczesną, średnio wczesnąi późną. Na rozsadę wczesną wysiewa się nasiona około połowy lutego w ciepłe skrzynie inspektowe lub do skrzynek w szklarni; po rozwinięciu się liściem pikuje się w rozstawie 6x6 cm, a w pole wysadza się rozsadę w drugiej połowie kwietnia w rozstawie 50 x 50 cm. Stosuje się również produkcję kalafiorów pod szkłem w celu przyspieszenia zbiorów. Kalafiory na zbiór późniejszy otrzymuje się przez wysiew nasion do inspektu umiarkowanego lub na rozsadniku w kwietniu. Odmiany o długim okresie wegetacji wysiewa się w kwietniu, wysadza się w maju w rozstawie 60x70 cm. Kalafiory wycina się w miarę tworzenia się róż. Róże sortuje się co do jakości i wymiarów według przyjętych norm jakościowych. Wykształcone róże kalafiorów mogą być przechowane w chłodni przez kilka tygodni. Można odmiany wczesne uprawiać na porę późną; wtedy sadzi się je w lipcu jako poplon po wczesnych warzywach; wysiewa się w końcu maja lub w czerwcu; produkcja rozsady trwa w tym okresie 30—35 dni. Do spożycia na okres zimy wysadza się do inspektów zimnych lub pod parapety szklarni albo do piwnic całe rośliny z zawiązkami róż o średnicy 3—5 cm. Zadołowane rośliny wykształcają róże nadające się do spożycia w ciągu grudnia i stycznia. Przeciętny plon kalafiorów wynosi około 20—35 tysięcy róż handlowych z l ha. Kalafiory pakuje się w kosze lub klatki, większe ilości wysyła się luzem. Odmiany: wczesne — Erfurcki Karłowy, Inspektowy z Mor, Nr 30 Freegego, Śnieżna Kula, sprzątane w maju i czerwcu; średnio wczesne, np. Stella Nova, Pionier, Zelandia, sprzątane zwykle w lipcu, sierpniu i wrześniu; późne, np. Duński Eksportowy, nadają się do przechowywania zimowego; ich okres zbioru przypada na październik—listopad.

Materiał siewny: nasiona kalafiora, podobnie jak wszystkich innych kapustnych, są jajowate, prawie kuliste, czasem kanciaste (przy zbyt wczesnym sprzęcie nasion), o powierzchni pokrytej delikatnymi wgłębieniami, barwy od czerwonobrunatnej do nie-bieskawo-czarno-brunatnej, średnicy 1,0—2,0 mm. Rozróżnienie nasion warzyw kapustnych jest trudne, a czasem niemożliwe, różnice bowiem występują dopiero w barwie kiełków i pierwszych liści roślin. Całkowitą pewność co do autentyczności odmiany uzyskuje się jedynie na podstawie badań laboratoryjno-wegetacyjnych i chemicznych. Nasiona kalafiora są drobniejsze od nasion pozostałych kapustnych, barwy brązowopopielatej; barwa części podliścieniowej oraz kiełków -jasnozielona z minimalnym występowaniem antocyjanu; pierwszy liść wydłużony, całobrzegi, o długim ogonku. Ciężar 1000 nasion 2,49— 3,96 g.
Choroby: —> kapusta. Szkodniki: "mszyca kapuściana, (n) *słodyszek rzepakowy, pchełka smużkowana, *pchełka falistosmuga, *pchełka czarna, *pchełka czarno-noga, *chowacz łodygowiec czterozębny, (n) *chowacz łuszczynowiec podobnik, drążyn zielony, *tantniś krzyżowiaczek, (n przezierkarukwianka, piętnówka kapustówka, piętnówka brukiewka bielinek kapustnik bielinek rzepnik, leń ogrodowy, koziułka warzywna, (n) *pryszczarek łusz-czynek, paciornica krzyżo wianka, *śmietka ka puściana, śmietka brukiewka.

 
 
Biżuteria z kwiatami
Biżuteria z kwiatami

Online

Naszą witrynę przegląda teraz 45 gości